Zware jongens succesvol op straat

  • Gerard

    Beste mensen, tijdens mijn vakantie in Frankrijk kreeg ik van een medekampeerder het AD van 13 juni. Op de voorpagina stond “Zware jongens succesvol op straat” en daaronder “Hangjongeren luisteren echt niet naar de politie”. Ik las het hele verhaal en een stuk verderop de reactie van de hoofdredacteur Jan Bonjer.

    Wat in dit artikel stond is naar mijn mening precies wat het om gaat in Nederland. Door dit artikel kregen mijn grijze cellen zoveel ingangen naar andere vergelijkbare situaties dat ik er even duizelig van werd. Voorop gesteld dat ik weet en heb ervaren dat de politie goed werk doet, bij een autoongeluk of een inbraak etc. kan ik niet anders schrijven dat het op het punt van directe aanpak een wangedrocht is geworden.

    De aanpak van To Serve and Protect was al mijn idee zo'n 28 jaar geleden tijdens de selectiedag in Hilversum. De inspecteur die toen met mij sprak vond mij maar rare ideeen hebben. Ik ben dan ook afgewezen, omdat mijn persoonlijke eigenschappen niet overeenkwamen met wat de politie zocht.

    Vrienden die bij de politie werkten waren verbaasd en ik niet minder. Nu ben ik 55 en als ik sommige krantenartikelen lees en nog erger als ik zelf problemen in mijn woonwijk signaleer en zie hoe er door de politie mee wordt omgegaan, dan frusteert mij dat nog steeds. Ik zou dat anders doen en ik weet zeker dat ik het beter zou doen. Dat is arrogant he.

    In de gemeente Huizen maak ik mee dat de politie weigert om een aangifte voor bedreiging op te nemen daar waar het gaat om mijn dochter en een vent die gevangenisstraf heeft gehad wegens levensbedreiging. De politie weigert…….niet voor lang. Ik ben gelukkig boven gemiddeld geïnteresseerd in de wet, wat dat aangaat komen ze daar niet mee weg. Dit is maar één klein voorbeeld.

    De politie verschuilt zich vaak achter de politiek. Ik kan jullie zeggen dat het niet waar is en zeker nu niet meer, want dat bewijst To Serve and Protect. Het kan dus wel. Toegegeven dat in het verleden de linkse politiek zich ernstig schuldig heeft gemaakt aan de ontstane situaties. Nee ik ben geen rechtse bal……. sterker nog ik ben een actief SP-lid. Socialisten en liberalen kunnen hier naar mijn mening prima hand in hand gaan.

    Overigens sluit ik mij geheel aan bij de mening van Jan Bonjer. Niet To Serve and Protect hoort de boel weer netjes te krijgen, de politie moet gewoon zijn werk doen. En als het zo is dat er een personeelstekort is, weet dan van mij dat er al zeker 30 jaar lang een vreemde selectie plaatsvindt. Ik was een goede politieman geworden, maar heb de kans niet gekregen. Gek he, dat zit mij nog dwars. Waarschijnlijk omdat ik in de herfst van mijn arbeidsleven zit en nog zoveel had willen doen en nog zoveel zou willen doen om ons landje leefbaar te krijgen.

    Ik zet dit verhaal op dit forum, omdat ik voor dit moment wel een goede plaats vind.

    Als het discussie oproept, nog beter!

    Vriendelijke groet,

    Gerard

  • Dennis

    En voor wie niet weet waar onze Gerard het over heeft, hierbij het betreffende artikel. Ik de reactie van Gerard ook maar even volledigheidshalve gekopieerd.

    Tja Gerard, wat kan ik zeggen? Ze moesten mij 25 jaar geleden ook niet……

    Zware jongens succesvol op straat

    Door ANNELIEKE DIJKSTRA en MAAIKE RUEPERT

    AMSTERDAM - De inzet van zware jongens om Amsterdamse jeugdbendes in het gareel te krijgen, is een succes. De hoofdstad wil daarom in vrijwel alle wijken een beroep doen op het particuliere beveiligingsbureau To Serve And Protect, dat deze mannen levert om de overlast op straat aan te pakken.

    Daarnaast krijgen ouders van wie een zoon of dochter overlast heeft veroorzaakt, binnen een dag bezoek van een gezinscoach. Politie, buurtbewoners en gedragswetenschappers zijn enthousiast over deze nieuwe aanpak in de hoofdstad.

    Het verschil met buurtwachters in andere steden in ons land is dat in Amsterdam uitsluitend betaalde, professionele krachten van een officieel beveiligingsbureau worden ingezet. De kosten zullen uiteindelijk oplopen tot ongeveer zes miljoen euro per jaar.

    Woordvoerder Hendrik Wooldrik van de gemeente Amsterdam is positief in zijn reactie: ,,Het ziet er veelbelovend uit. De overlast neemt af. We krijgen nauwelijks meer meldingen binnen.’’

    To Serve And Protect, opgericht door oud-kickbokser Marvin Irion, surveilleert sinds eind vorig jaar met 24 breedgeschouderde mannen dagelijks tot na middernacht in de Amsterdamse wijken Slotervaart en Osdorp.

    In opdracht van de gemeente spreken ze hierbij hangjongeren aan en zorgen ze bovendien dat er met de ouders wordt gesproken. ,,De politie is, zeg maar, de vijand. Daar wordt niet naar geluisterd,’’ zegt Wooldrik. ,,Dit zijn potige jongens. Omdat ze zelf van de straat zijn, stralen ze meer autoriteit uit. En dat is wel nodig.’’

    Medewerkers van To Serve And Protect slaagden er eerder al in om de NS-stations Sloterdijk en Lelylaan ‘schoon te vegen’. Hun werkwijze is niet onomstreden. Sommige werknemers zijn zelf ook in aanraking geweest met de politie.

    ,,Dat hoeft geen probleem te zijn. Het is gebleken dat ze een gat vullen tussen stadswachten en politie,’’ constateert Gerard Kuijn van het Amsterdamse politiekorps. ,,Wij hebben door onze bureautaken niet de capaciteit om permanent op straat te zijn.’’

    De jeugdcriminologen Peter van der Laan en Jaap Noorda juichen het Amsterdamse initiatief toe. Noorda: ,,Ze zitten de jongeren direct op de huid. En ze roepen ook de ouders ter verantwoording.’’

    Van der Laan: ,,We zeggen al lang dat we die jongeren gewoon moeten aanspreken op hun gedrag. Dat durfden we niet. Nu gebeurt dat professioneel en wordt er zo nodig ingegrepen. Ik kan daar niets tegenin brengen.’’

    Rotterdam en Den Haag zeggen nog geen soortgelijke plannen te hebben. Rotterdam volgt de aanpak in de hoofdstad wel ‘met belangstelling’.

    ‘Ik zie ze elk uur, een veilig idee’

    Murat (17), Mehmet (17) en Hamza (16) hangen op een bank voor de Albert Heijn op het August Allebeplein in Amsterdam Slotervaart. Laatst vroeg een straatcoach aan Murat of hij zijn blikje in de prullenbak wilde gooien. Dat wilde hij wel. Hamza licht toe: ,,Ze vragen het beleefd.’’

    De jongens blijken enthousiast over de straatcoaches. Murat: ,,Vroeger had je hier elke dag wel een paar vechtpartijen. Nu niet meer. Dat is goed. Als die jongens de straatcoaches zien, doen ze niets.’’ Mehmet: ,,Beter dan de politie. De jongeren mogen de politie niet zo.’’ Murat lacht: ,,Er moeten er meer komen.’’

    Het is druk op het August Allebeplein. Moeders doen boodschappen, moslimmannen bezoeken de moskee. Een stuk of twintig jongeren hangen op de bankjes voor de winkels. Ze houden zich koest.

    Dat is wel eens anders geweest. Sinds de jaren ’90 is dit plein berucht om intimidatie, gekraakte auto’s en bij tijd en wijle zelfs heuse rellen. De boosdoeners in Slotervaart zijn zo’n tweehonderd jongeren, vooral van Marokkaanse afkomst. De Stichting Overlast Amsterdam begon niet voor niets in de buurt rond dit plein met het project vliegende brigade: surveillerende straatcoaches en gezinsbezoekers voor wie niet wil luisteren.

    Volgens mevrouw Pinas die haar dagelijkse boodschappen op het plein haalt, is de overlast verminderd sinds het project in november vorig jaar begon. ,,De straatcoaches spreken de jongens echt aan op hun gedrag. Niet dat ik bang was, maar toch,’’ zegt ze.

    Winkelier Ismail Koc is ook tevreden. ,,Ik zie ze hier elk uur voorbijkomen. Dat geeft een veilig gevoel.’’ Uit recent onderzoek door een extern bureau blijkt dat buurtbewoners en winkeliers de buurt nu een 7,8 geven.

    Twee potige straatcoaches, herkenbaar aan hun bordeauxrode sweaters met levensgroot straatcoach-embleem, komen aangelopen. Met hun fiets netjes aan de hand, ze moeten het goede voorbeeld geven, passeren ze de hangjongeren. Er gebeurt niets. Hun aanwezigheid is vaak al voldoende om groepen rustig te houden.

    In koppels van twee fietsen dagelijks (tot een uur of een ’s nachts) veertien straatcoaches door Slotervaart. ,,Beetje surveilleren, beetje corrigeren,’’ vat straatcoach Fouad het werk samen. ,,Als er overlast is, vragen we de jongeren om rustig te blijven of we sturen ze weg.’’

    De breedgeschouderde straatcoach Melvin - een grote schakelketting piept onder zijn sweater vandaan – lacht zijn gouden tanden bloot. ,,In het begin scholden ze ons uit voor verrader.’’ Fouad: ,,Maar dan komen we terug om verhaal te halen. Je probeert ze netjes duidelijk te maken dat ze dat niet moeten zeggen.’’

    Dat doen ze niet zo netjes als de politie. Het zijn zelf ‘jongens van de straat’. Ze kennen de straattaal. Daarin schuilt hun kracht. Ook beheersen ze vrijwel allemaal een of meerdere vechtsporten, maar geweld gebruiken ze niet. Hun bevoegdheden gaan niet verder dan die van gewone burgers. Als het uit de hand loopt, kunnen ze de hulp inroepen van de politie.

    Tot nu toe was dat één keer nodig. Tijdens het paasweekeinde kwam een groep van zo’n dertig jongeren in opstand tegen de coaches. Iemand gebruikte traangas. Maar wijkteamchef Gerard Kuijn vertelt op het politiebureau aan het August Allebeplein dat het over het algemeen goed gaat.

    ,,De straatcoaches signaleren overlast en als we van hen een melding krijgen, pakken wij meteen door. Dan gaan we niet meer met ze in discussie, maar er volgt meteen een bon of een aanhouding. In die aanpak geloven we heilig,’’ stelt Kuijn.

    In sommige buurten is het aantal meldingen van overlast inmiddels gereduceerd tot nul.

    Dit artikel las ik tijdens mijn vakantie op een Franse camping. Om misselijk van te worden. Nee niet op To Serve and Protect, maar misselijk van de werkwijze van de politie. Bijna dertig jaar geleden tijdens een politie selectiedag liet ik weten deze aanpak de juiste te vinden. Ik werd afgewezen, omdat ik niet zou passen binnen het politiekorps. Maatschappelijkwerkers wilde ze hebben. Zielig..he!

    Gerard - Huizen - 25/06/07 - 16:01:27

  • De enige echte Frits

    De politie verschuilt zich vaak achter de politiek. Ik kan jullie zeggen dat het niet waar is en zeker nu niet meer, want dat bewijst To Serve and Protect…..aldus Gerard.

    Beste Gerard,

    de politie verschuilt zich niet achter de politiek, maar is ondergeschikt aan de politiek. Die politiek heeft als werkgever de politie gedegradeerd tot een derde rangs clown door hen niet te steunen en achter hen te staan.

    Daar waar de zware jongens verschijnen geldt het recht van de sterkste. Die kunnen met gelijke wapens strijden tegen de jeugd. Het is immers al veel langer bekend dat iemand die een horeca-portier een klap verkoopt door de rechter zwaarder gestraft wordt dan als diegene een agent zou mishandelen. Want men redeneert (nog steeds!) dan het klappen krijgen een risico van het politievak is.

    De politie kan en mag niet met gelijke wapens strijden maar moet zich houden aan allerlei regels en een agent wordt bij een tikkie te hard of teveel vervolgd en veroordeeld, danwel disciplinair gestraft.

    En nu zijn we in ons oh zo tolerante landje dus zover afgezakt dat we criminelen laten optreden tegen overlastjeugd en dat allemaal onder het toeziend goedkeurend oog van de overheid. Diezelfde overheid die jaren geleden het uniform van de Gezagsdrager tot een dwangbuis heeft laten verworden…………Misschien ben ik gek…..maar volgens mij klopt er iets niet.

    mzzl,

    Frits.

  • MD

    Ik zou dat anders doen en ik weet zeker dat ik het beter zou doen. Dat is arrogant he.

    Zeer zeker arrogant, het is een bekende uitspraak van mensen die het niet eens zijn met een prent o.i.d. Maar dat terzijde…

    Ontopic:

    Wat ik denk Gerard, en dan met name denk, is dat je een geweldige agent bent. Alleen zodra je het uniform aantrekt en onderdeel bent van de organisatie ‘politie’, je op straat niet zo geweldig meer bent.

    Dat heeft niet zozeer te maken met de individuele agent, dat heeft te maken met de geschiedenis, de media, de aanpak en de foute agenten in het verleden en het bijbehorend politiek gerommel. Het uniform staat niet meer voor datgene waar het voor moet staan, het staat voor een simpele lantaarnpaal waar je gerust eens tegenaan mag pissen. Als jij met een honkbalknuppel/koevoet of hamer een agent te lijf gaat, krijg je een acceptgiro voor 300 euro op de mat. En dit is maar om een voorbeeld te noemen…

    En ik zal vast nog wel een andere oorzaak vergeten zijn.

  • Dennis

    Amen, Frits.

  • Gerard

    Waarde heren, jullie hebben voor mij allemaal gelijk. Allemaal geven jullie aan waar het mis is bij de politie. Het is waar dat de politie wordt aangestuurd door de politiek, maar dat is geen reden om bij aangifte of overlast je te verschuilen achter die politiek.

    Voorbeeld: last van parkeeroverlast. Een man zet zijn werkbusje dagelijks voor een uitgang op het trottoir. Wijkagent geeft een bekeuring, maar mannetje laat zijn busje staan. Ik mag de bus niet wegslepen zegt de wijkagent. Zo werkt dat in deze gemeente. Oke, goochem, maar je mag wel zeggen dat als hij over een kwartier niet weg is het mannetje weer een bekeuring krijgt. Dat doe je een paar keer. Wedden dat het mannetje z'n bus zelf weghaalt? Ja, zegt de wijkagent daar begin in niet aan. Zo'n wijkagent is voor mij een grote zak. Zo kan ik met nog meer voorbeelden komen. Leuk is overigens dat de vrouwelijke agenten het bij overlast vele malen beter doen. Die snappen gelijk met wie ze te maken hebben. De mannelijke collega staat er dan doorgaans als zak bij. Kanjers die vrouwen.

    Hangjongeren moeten bij een agent net zo vertwijfeld raken als bij een “zware jongen”. Politiemensen moeten dus een bepaalde uitstraling hebben. Er zijn maar bar weinig agenten waar ik van onder de indruk kan raken, dus die rotjochies ook niet. Zo simpel is dat. Een kennis van mij is gepensioneerd politieman en een kop kleiner dan ik, toch heeft hij de uitstraling dat je niets bij hem moet flikken. Ik ben 1.94 en heb daarbij dezelfde uitstraling zegt men. Marokkanen heb ik geen last van hoor. Ik hoef ze alleen maar aan te kijken en het wordt rustig.

    Arie je vraagt mij hoe het anders moet. Die vraag snap ik wel, maar aan de andere kant denk ik dat jij die prima zelf kunt invullen. Je bent het namelijk met mij eens, maar legt de schuldvraag nog even ergens anders. Jullie weten allemaal wat er moet veranderen. Het is een mentaliteit. Er zijn concrete punten, maar daar gaat het nu nog niet om. Het politieapparaat moet veranderen anders gaan wij hier in Nederland naar de klote, zo simpel is dat. Hoe? Duidelijke aanpak, streng doch rechtvaardig zijn. Mensen die de politie bellen, omdat hun asociale buren hen treiteren, behoor je te helpen zeker als je dat het om asocialen gaat. Er zijn voor een wijkagent genoeg middelen om zulke klanten aan te pakken.

    Maar het gebeurt hier in onze plaats niet. Een paar maanden geleden hebben de wijkagenten in de krant gestaan met een kulverhaal over hoe goed ze het doen. Ik heb voorbeelden hoe kwalijk ze het doen en pas optreden als het kalf bijna verdronken is. Woest kan ik daar om worden.

    Het moet afgelopen zijn met het geleuter. Of ik anders zou worden als ik een uniform aan zou hebben, betwijfel ik ten zeerste. Ik begrijp die opmerking wel, want zo gaat het vaak. Ik ben nu 55 jaar en ik kan terugkijken op een werkzaam leven waarin ik nooit ben gezwicht voor onrecht. Als actief vakbondslid heb ik mij altijd verzet tegen bedrijfsleiding die CAO's overtreden en opportunistisch aan de slag gingen.

    Dat zou ik bij de politie niet anders hebben gedaan en dat doe ik nu nog niet.

    Het punt is dat mensen op de vloer heel goed weten hoe zaken anders moeten gaan. Of je nu politieman bent of cameraman of schoonmaker. Er verandert niets, omdat met het maar blijft accepteren. Het is nou eenmaal zo, is een veel gehoorde opmerking. Ik doe het er niet voor. Helaas kunnen enkelingen het niet alleen. We hebben elkaar nodig. Ik geloof nog steeds in het maken van een vuist. Da's ouderwets hè.

    Ik hoop dat een mentaliteitsverandering een gespreksonderwerp wordt op dit forum. Echte veranderingen beginnen altijd onderaan. M.a.w. het volk kan gezamenlijk meer veranderen dat de beste politicus.

    Vriendelijke groet,

    Gerard

  • Gerard

    Heel goed Dennis, bedankt.

  • Dennis

    Even voor de goede orde: u bent niet de “Gerard” die al sinds jaar en dag dit prikbord bevolkt?

  • MD

    Goed verhaal en kan me in veel punten vinden…

    Maar ‘het maken van een vuist’ werkt niet in deze organisatie. Een voorbeeld dat een ieder (ook buiten de organisatie) begrijpt: het uniform… Niemand was er tevreden over, toch kwam het… Een blauwe belegering met eisen voor een beter cao? Waar zijn de resultaten? Zo werkt het intern exact hetzelfde met bijvoorbeeld de bureaucratische rompslomp en soms het gebrek aan creativiteit.

    En zo zijn er nog wel meer voorbeelden waarvan ik het niet wenselijk vind om het op dit prikbord te zetten. Ik kom nog maar net een aantal jaar kijken bij de organisatie maar ik begrijp wel dat datgene wat je nu stelt niet werkt. Wat verwacht je? Dat men het werk zal neerleggen uit protest?

    Deze verandering zal bovenin moeten beginnen Gerard. En ik heb nog andere redenen om te kunnen stellen dat trappen vanaf de onderkant niet verstandig is.

    Het is denk ik niet een kwestie van niet willen. Het is een kwestie van machteloosheid.

    En alle rotte appels die het voor de anderen verzieken is ook niet bevorderlijk… Ik denk dat we een heel eind kunnen komen met datgene wat we kunnen en mogen doen, maar dat vergt voor sommigen misschien toch net teveel inzet… Misschien wil men teveel agenten uit de welbekende blikjes trekken, maar wordt er soms niet secuur genoeg een selectie gemaakt. Het is grotendeels ook mentaliteit.

  • Gerard

    Nee, ik ben nieuw. Ik maak er dan toch Gerard55 van. Sorry, voor het misverstand.