Klagers mogen politie helpen

  • Charlie

    Inderdaad..welliswaar de Telegraaf :-)

    LELYSTAD - Burgers die klagen over het optreden van de politie mogen het in de provincie Flevoland voortaan zelf proberen.

    Door de klagers een soort stageplaats aan te bieden en een blik te gunnen in de dagelijkse gang van zaken hoopt de politie in de polderprovincie meer begrip te kweken voor haar werk. En in die opzet lijkt men te slagen, want na een dergelijke introductie gebeurt het regelmatig dat mensen die in eerste instantie nog woedend reageerden op de handel en wandel van agenten, zich spontaan aanmelden om als vrijwilliger werkzaamheden te blijven verrichten.

    Spiegel

    Hoofdcommissaris Bert Wijbenga van het korps Flevoland zegt dat klachten hem scherp houden, “Ze fungeren als een spiegel voor onze organisatie.”

    Het afgelopen jaar meldden zich zo'n vierhonderd klagers die boos en verontwaardigd waren over het optreden van de politie in Flevoland. De helft van hen werd uitgenodigd voor een kijkje achter de schermen. Ook getuigen en tipgevers die de politie juist hadden geholpen werden uitgenodigd voor een kennismakingsbezoek.

    “ Klagers uitnodigen om ze inzicht te geven in ons werk lijkt misschien vreemd, maar er gaat een positieve werking van uit. Ze merken dat ze serieus worden genomen en we kweken begrip voor ons werk. Natuurlijk verander je hier de wereld niet mee, het is vooral symbolisch”, stelt Wijbenga. Onder anderen twee persfotografen dienden een klacht in omdat ze door agenten werden gehinderd in hun werk bij een incident. Ze werden weggestuurd, terwijl ze daar volgens het persconvenant gewoon mochten zijn. “ De klacht was gegrond en daarop heb ik het hele korps nog eens geïnformeerd hoe in dergelijke gevallen gehandeld dient te worden. Zo doen we ook nog eens ons voordeel met een foute beslissing”, aldus de korpschef.

    Inmiddels wordt er vanuit andere korpsen met grote belangstelling gekeken naar het initiatief in de Flevopolder en wordt er door enkele overwogen het idee te adopteren.

    In Amsterdam hebben burgers ook al de kans meer inzicht te krijgen in het politiewerk. Daar geven agenten in de avonduren cursussen in de wijk voor mensen die meer willen weten over het werken bij de sterke arm. Verder zijn er in verschillende steden zogenoemde buurtwachten opgericht, waarbij bewoners via sms-berichten worden betrokken bij het opsporen van criminelen en vermisten.

    * Vind het wel een zeer goed initiatief van Hoofdcommessaris Wijbinga, door de klagers en beetje inzage te geven om een kijkje te nemen achter de schermen…

    Ben er ook van overtuigd dat er een positieve werking van uitgaat.

  • A.T.

    Zeker een goed initiatief! :) Met name voor diegenen die hier altijd beweren dat er meer fout dan goed gaat, ZE alleen maar flitsen, DE politie burgers behandelt als oud vuil etc. Mag wat mij betreft in alle regio's ingevoerd worden. Zolang het maar niet teveel mankracht kost :D

  • Black Identity

    Jammer dat het niet hier in Rotterdam is, dan had ik me meteen aangemeld voor zo'n stageplek :)

  • Hampie

    Ja alleen als je een klacht over het optreden van de politie Almere hebt is men niet thuis. Dan word je van het kastje naar de muur gestuurd. Iets waar de Almeerse politie erg goed in is. Zelfs tegenover collega's uit andere regio's.

  • Black Identity

    Daar ben ik het totaal niet met je eens.. in almere zijn ze ten alle opzichten vriendelijker en behulpzamer dan in Rotterdam/Capelle a/d IJssel en heus niet alle agenten in Almere of Capella a/d IJssel in mijn geval zijn zo dat verschilt per politie agent

  • A.T.

    Er zijn nu eenmaal mensen die denken alle agenten van een korps te kennen na 1 of 2 aanvarinkjes.

  • Charlie

    De eerste indruk is helaas vaak bepalend :D

  • Hampie

    Ik mag stellen dat ik redelijk veel collega's ken van het korps Flevoland.

    Maar er zijn, met name in Almere, erg veel collega's die zich op zo'n manier gedragen dat je je soms schaamt dat het collega's zijn.

    Voorbeeld 1.)

    Door een passant word iemand aangehouden voor een winkeldiefstal.

    Daarbij word enig geweld gebruikt. De passant word aangehouden en later blijkt dit een collega te zijn van een ander korps. En willens en wetens toch de zaak doordrukken.

    Voorbeeld 2.)

    Op de A-6 word een voertuig staande gehouden door een eenheid van Almere.

    Het kenteken van het voertuig komt niet voor in RDW.

    Bestuurder en inzittende legitimeren zich als collega's van het HIT van de RPAA.

    Welke opdat moment, samen met nog twee andere voertuigen, achter een subject zitten. Heeft men niets mee te maken en er word een hoop blabla van gemaakt.

  • - Gerard -

    Onvoorstelbaar Hampie, en voor mij onbegrijpelijk dat dit soort voorvallen ook echt gebeuren. Maar goed, ik word dan ook niet door enig kennis van politiezaken gehinderd.

  • DE_GEKSTE

    wanneer mag ik met je mee ;)

    A.T. schreef:

    >

    > Zeker een goed initiatief! :) Met name voor diegenen die hier

    > altijd beweren dat er meer fout dan goed gaat, ZE alleen maar

    > flitsen, DE politie burgers behandelt als oud vuil etc. Mag

    > wat mij betreft in alle regio's ingevoerd worden. Zolang het

    > maar niet teveel mankracht kost :D