Politieman overlijdt na hulp speedbootongeval

  • HJV

    Dit is niet iets nieuws wat om de hoek komt kijken, je mag toch denken dat bij een afdeling Water-politie de aandacht hier op aanwezig dient te zijn en er een controle plaats kan hebben van de hoeveelheid besmetting van het water ter plaatse met eventuele gevolgen nadien en er een controle aanwezig blijft tijdens de periode van besmetting door een bedrijfarts.

    LEEUWARDEN - Een 57-jarige medewerker van de waterpolitie is op 19 juni overleden aan vermoedelijk de ziekte van Weil. Dat meldden het Korps landelijke politiediensten (KLPD), de brandweer en de GGD donderdag.

    ANP

    De inwoner van Kampen heeft de infectieziekte waarschijnlijk opgelopen bij de afhandeling van een dodelijk ongeval met een speedboot in de nacht van 6 op 7 juni op het Prinses Margietkanaal in Friesland. De man is woensdag gecremeerd.

    Ook een brandweerduiker die bij het ongeval in actie kwam en symptomen van de ziekte van Weil had, is in het ziekenhuis opgenomen. Hij is inmiddels genezen verklaard.

    Rattenziekte

    De ziekte van Weil kan ontstaan door contact met oppervlaktewater en staat ook wel bekend als de rattenziekte. De ziekte wordt via de urine van, met name, ratten verspreid.

    Juist als het water een relatief hoge temperatuur heeft, lopen mensen als rattenvangers, boeren, watersporters en jagers kans op besmetting.

    Besmetting

    Volgens het RIVM lopen in Nederland per jaar ongeveer dertig mensen een besmetting op, van wie een derde in tropische landen. Als de ziekte van Weil niet snel wordt behandeld, kan 20 procent van de patiënten overlijden. Volgens het RIVM overlijdt gemiddeld in Nederland 5 procent van de gevallen.

    De GGD doet onderzoek naar de bron van besmetting bij de overleden politieman. De brandweer in Friesland informeert deze week al het duikende personeel over de ziekte. Samen met de GGD gaat de brandweer voorlichtingsavonden voor haar manschappen organiseren.

    Rillingen

    Duikers moeten leren alert te zijn op de verschijnselen van de ziekte, zoals plotselinge hoge koorts en rillingen. Politie- en brandweermensen die zich alleen aan de waterkant ophouden, kunnen besmetting voorkomen door beschermende kleding zoals laarzen en handschoenen te dragen.

  • mwb

    Dit is niet te controleren.

    Je kunt in het water (zo te onderzoeken valt) niets aantreffen, maar als er een rat voorbijkomt en hij zeikt in je gezicht, kun je zo de pisang zijn.

    Dat heb je niet in de gaten, totdat je een week of wat later ziek wordt.

  • - Gerard -

    Dus, er gebeurt een ongeluk en dan moet eerst de kwaliteit van het water gecontroleerd worden voordat de hulpdiensten daadwerkelijk hulp gaan verlenen?

    Of bij elke incident waarbij de hulpdiensten zijn betrokken moeten hulpverleners onder toezicht van een arts geplaatst worden?

    Gisteravond zag ik de beelden van de hulpdiensten die een man aan het zoeken zijn die van zijn boot is gevallen en niet is teruggevonden. Ik schat in dat daar toch zo'n 30 man in beeld kwam.

    Wat denk je dat het gaat kosten, en niet alleen in geld, als je bij elke inzet van hulpdiensten rekening moet gaan houden met alle mogelijk ziekmakende situaties.

  • Troy

    We blijven de blauwe testbuisjes.. eerst de politie dan de rest..

    Eigen veiligheid gaat eerst en dit geldt ook voor de politieagent. Zoals een agent op straat een brandend huis niet in gaat zal de waterpolitie binnenkort het water ook wel niet meer in gaan om dit te voorkomen.

    En ik vind dat je zeker eerst de situatie moet gaan bekijken voordat je zoiets gaat ondernemen. Die Ratteziekte hoor je steeds vaker..

  • H.Koch

    Dit heeft natuurlijk niets te maken met het zogenaamd zijn van een blauw testbuisje. Ga je ook het bos niet meer in om een weggelopen kind te zoeken uit angst voor een teek die je mogelijk de ziekte van Lyme kan bezorgen?

    Als je zo je eigen veiligheid voor wilt laten gaan kan je beter thuis blijven zitten in een steriele cocon. Waarmee ik bedoel te zeggen dat je ten allen tijde wel ergens iets kan oplopen zonder dat dat daadwerkelijk met je inzet te maken heeft.

    groet Koch

  • MD

    Dat men niet moet overdrijven begrijp ik. Maar de bijnaam ‘blauwe testbuisjes’ komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is een risico van het vak. Helaas een vervelend risico. Als voorbeeld een brand. Meestal is de politie als eerste ter plaatse. En dus heeft de politie ook de eer om als eerste aldaar adem te halen. Dit kan consequenties hebben, met name als er giftige stoffen e.d. vrijkomen.

    En om dat te verduidelijken staat er nu een bericht op NU.nl wat dit weer eens onderstreept. Spreekt voor zich, toch?

    Grote brand in Amsterdam-Noord

    Uitgegeven: 26 juni 2008 15:37

    Laatst gewijzigd: 26 juni 2008 18:01

    AMSTERDAM - Bij meubelzaak Leen Bakker aan de Klimopweg in Amsterdam is donderdagmiddag een grote brand uitgebroken. Dikke zwarte rookwolken zijn tot in het centrum van de stad te zien.

    Brand meubelzaak Amsterdam

    Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Bij de brand zijn 21 mensen lichtgewond geraakt. Allen hadden last van ademhalingsmoeilijkheden. Onder hen zijn 19 politieagenten. Alle slachtoffers konden ter plekke worden behandeld. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer gezegd.

    Voor zover bekend is volgens algemeen directeur van Leen Bakker Jan Ferwerda iedereen naar buiten gekomen, zei hij in het Radio 1-Journaal. “Het pand is na de ontdekking van de brand direct ontruimd.” Het vuur is volgens Ferwerda op de eerste verdieping ontstaan. Ook de brandweer vermoedt dat er niemand meer aanwezig is in de vier panden.

    Overgeslagen

    Volgens stadszender AT5 is het vuur inmiddels overgeslagen naar verschillende andere bedrijven op het terrein. De brandweer is met groot materieel bezig de brand te bestrijden. De omgeving is afgezet.

    Ontruiming

    Alle bewoners van de Floraparkbuurt moeten hun huis verlaten in verband met de brand. Dat heeft de gemeente Amsterdam donderdag gezegd. De mensen worden opgevangen in Bouwmarkt Karwei even verderop.

    De brandweer verwacht nog zeker tot zeven uur donderdagavond bezig te zijn met het blussen. De brandweer Amsterdam-Amstelland is met alle beschikbare korpsen aanwezig om de brand te bestrijden. Korpsen uit Zaanstad helpen bij de bluswerkzaamheden.

    © ANP/Novum/NU.nl

  • De enige echte Frits

    Ben het met je eens hoor.

    Niet voor niets is de kreet “blauwe testbuisjes” ooit ontstaan.

    De politie is meestal als eerste ter plaatse en dan moet je de buurt of omstanders eens horen als je bv niet direct het water induikt van een snelstromende rivier om een drenkeling te gaan redden. Ze duwen je nog net niet het water in maar het scheelt niet veel.

    Gevolg kan zomaar twee slachtoffers wezen want menig geoefend zwemmer verzuipt gewoon in koud en snelstromend water. En in warm water kan je een vervelende ziekte oplopen.

    Het is wel zo dat het verhaal van de dode collega een geval van “pech” is, en dat bedoel ik verre van disrespectvol naar nabestaanden of de collega zelf.

    Je kunt in ons (en menig ander) werk niet alle risico's uitsluiten.

    Dat maakt het verlies niet minder erg maar help wel e.e.a. in perspectief te plaatsen.

    mzzl,

    Frits.

  • Arie

    Nog een voorbeeldje: http://district8.net/twee-politieagenten-gewond-bij-brand-arnoldspoelstraat.html

  • H.Koch

    Ik denk dat de naam blauw testbuisje prima gekozen is, komende uit vervelende incidenten uit het verleden. Ik vind alleen dat er in het geval van de overleden politieagent geen sprake is van een blauw testbuisje. Intriest voor de betrokkenen maar wel gewoon pure pech.

    Koch

  • Barbara mv Rik

    Kan deze “blauwe testbuisjes” discussie ergens anders, in een nieuwe topic bijvb, gehouden worden uit respect voor de overleden collega en zijn familie?

    Het is maar een voorstel.