Dit is niet iets nieuws wat om de hoek komt kijken, je mag toch denken dat bij een afdeling Water-politie de aandacht hier op aanwezig dient te zijn en er een controle plaats kan hebben van de hoeveelheid besmetting van het water ter plaatse met eventuele gevolgen nadien en er een controle aanwezig blijft tijdens de periode van besmetting door een bedrijfarts.
LEEUWARDEN - Een 57-jarige medewerker van de waterpolitie is op 19 juni overleden aan vermoedelijk de ziekte van Weil. Dat meldden het Korps landelijke politiediensten (KLPD), de brandweer en de GGD donderdag.
ANP
De inwoner van Kampen heeft de infectieziekte waarschijnlijk opgelopen bij de afhandeling van een dodelijk ongeval met een speedboot in de nacht van 6 op 7 juni op het Prinses Margietkanaal in Friesland. De man is woensdag gecremeerd.
Ook een brandweerduiker die bij het ongeval in actie kwam en symptomen van de ziekte van Weil had, is in het ziekenhuis opgenomen. Hij is inmiddels genezen verklaard.
Rattenziekte
De ziekte van Weil kan ontstaan door contact met oppervlaktewater en staat ook wel bekend als de rattenziekte. De ziekte wordt via de urine van, met name, ratten verspreid.
Juist als het water een relatief hoge temperatuur heeft, lopen mensen als rattenvangers, boeren, watersporters en jagers kans op besmetting.
Besmetting
Volgens het RIVM lopen in Nederland per jaar ongeveer dertig mensen een besmetting op, van wie een derde in tropische landen. Als de ziekte van Weil niet snel wordt behandeld, kan 20 procent van de patiënten overlijden. Volgens het RIVM overlijdt gemiddeld in Nederland 5 procent van de gevallen.
De GGD doet onderzoek naar de bron van besmetting bij de overleden politieman. De brandweer in Friesland informeert deze week al het duikende personeel over de ziekte. Samen met de GGD gaat de brandweer voorlichtingsavonden voor haar manschappen organiseren.
Rillingen
Duikers moeten leren alert te zijn op de verschijnselen van de ziekte, zoals plotselinge hoge koorts en rillingen. Politie- en brandweermensen die zich alleen aan de waterkant ophouden, kunnen besmetting voorkomen door beschermende kleding zoals laarzen en handschoenen te dragen.