Althans, zo denkt een politierechter erover en legde de gigantische straf van 60 uur dienstverlening op.:
'Agressie en eng gedrag hoort bij politiewerk'
Uitgegeven: 26 mei 2009 11:53
Laatst gewijzigd: 26 mei 2009 13:54
AMSTERDAM - Politiemensen moeten kunnen omgaan met agressie en zelfs angstaanjagend gedrag van burgers. Dat hoort bij het politiewerk, vindt de politierechter in Amsterdam.
De rechter vond het dinsdag dan ook niet nodig een verdachte van bedreiging van politieagenten een twee keer zo hoge straf op te leggen, zoals het Openbaar Ministerie (OM) wilde.
Dinsdag vindt in de rechtbank in Amsterdam een zogenoemde themazitting plaats. Zeventien verdachten van bedreiging van ambtenaren in functie staan terecht.
Het gaat om zaken als bedreiging en mishandeling van agenten, ambulancepersoneel en personeel in het openbaar vervoer.
Taakstraf
De rechter gaf wel een verhoogde straf, omdat de betreffende man ambtenaren in functie met de dood had bedreigd. De verdachte kreeg een taakstraf van zestig uur, waar veertig uur normaal is als het niet om ambtenaren gaat.
Het OM wil met de themazittingen, die vanaf juli om de twee maanden zullen plaatsvinden, een signaal afgeven dat geweld tegen mensen met een publieke functie niet wordt getolereerd.
Vuistregel daarbij is dat indien mogelijk justitie een dubbel zo hoge straf eist als normaal. Het is aan de rechter te bepalen of een verdachte die uiteindelijk ook krijgt.
Straatcoaches
De politierechter vindt dat ook voor straatcoaches geldt dat ze moeten kunnen omgaan met agressie. Het is hun taak om het een beetje prettig te houden op straat. De rechter vindt het anders als het bijvoorbeeld om agressie tegen ambulancepersoneel gaat.
Die hebben een andere functie en zijn er niet voor opgeleid om met dergelijk gedrag om te gaan; het hoort niet bij hun werk.
Bron: http://www.nu.nl/algemeen/1969402/agressie-en-eng-gedrag-hoort-bij-politiewerk.html
Wat heeft zo'n belofte van een OvJ over dubbele straffen nog zin als ‘straffen’ als 40 uur of 60 uur dienstverlening worden toegekend.
En als je toenemende bedreigingen van politiemensen wil tegengaan, helpt het dan om straffen zo laag te houden?
Of vinden we dat bedreigingen gewoon bij het politiwerk hoort? Zo ja, dan horen schietpartijen daar zeker ook bij?
Het lijkt mij heden ten dage zeker geen pretje meer om politieman te zijn. Een collega 200 km verderop maakt een blunder en jij krijgt het op je boterham en bedreigd worden en beledigd hoort gewoon bij je vak. Goed signaal gaat daar van uit…..