GerardEn als het ministerie een bonnenquotum oplegd, dan voert de politie dat uit. Dat is namelijk het kenmerk van ‘uitvoerder’.
Natuurlijk, maar de quota die opgelegd worden moeten natuurlijk wel realistisch zijn. En als ze dat niet zijn moet je als uitvoerder natuurlijk wel aan de bel trekken voordat je begint met uitvoeren.
Neem nu het bonnenquotum. De meeste bonnen worden met flitscontroles binnengehaald. Het eerste probleem daarbij natuurlijk is dat wanneer het doel bereikt gaat worden, namelijk verlaging van de gemiddeld snelheid, de quota natuurlijk nooit gehaald worden, maar dat is een heel andere discussie. Stel voor dat het quotum verhoogt wordt. Dat kan natuurlijk, er van uitgaande dat de ‘opbrengst’ hetzelfde blijft bereik je dat door meer mensen en middelen daar op in te zetten. Dat gaat dus minimaal ten koste van andere zaken. Maar ik hoor het ministerie nooit zeggen dat zaken mogen blijven liggen, alleen maar dat er meer blauw op straat moet (quota moet omhoog) terwijl er aan de andere kant bezuinigd wordt. De enige conclusie die je dus kan trekken is dat er meer gepresteerd moeten worden met minder middelen, met andere woorden, er moet dus efficienter gewerkt worden.
Dus als het ministerie quota oplegd, en daarvoor minder geld beschikbaar steld, dan moeten ze ook eens nadenken over hoe de politieorganisatie dat zou moeten doen. Maar dat doen ze niet, dus wordt dat probleem bij de korpschefs neergelegd, die daar natuurlijk wat over te zeggen hebben. Als jouw ‘baas’ roept dat jij opeens 20% meer werk moet gaat verzetten, terwijl jij nu al omkomt in het werk, dan ga jij toch ook niet zo maar aan de slag, maar wil jij toich ook wel het één en ander van jouw ‘baas’ weten hoe hij dat dan precies zit?