laptop met gevoelige moord informatie gestolen van politie

  • Ronald

    Ik lees zojuist dit artikel.

    http://binnenland.nieuws.nl/572704/laptop_van_rechercheur_gestolen

    Wat mij dus heel erg verbaasd in dit artikel is dus dat politie medewerkers de wet overtreden als het waar is wat er in het artikel staat.

    Hierin staat namelijk dat het verplicht is dat politie medewerkers een laptop van de zaak in een kluis dienen te leggen. Dit gebeurt alleen niet vaak omdat de medewerkers geen kluis thuis hebben.

    Nu mijn vragen:

    Waarom krijgen politie medewerkers die thuis werken geen kluis van hun baas om zich zo toch aan de wettelijke vereisten te kunnen houden?

    Wat gezegd wordt door die advocaat is helemaal juist die encryptie is redelijk makkelijk te kraken als je ervan af weet hoe het werkt. Dus echt veilig is het kennelijk niet om de werk laptops/ usb sticks of wat dan ook als agent thuis te hebben.

  • Lans

    Daar is maar een antwoord op Ronald. De bedrijfsvoering. Voorbeeldje: Al maanden lopen wij te “zeuren” om een beveiligde USB stick. Krijgen we niet. Die willen we bv gebruiken voor vastleggen van digitale beelden van bv een inbraak. Maar de bedrijfsvoering vindt zo'n beveiligde USB stick veel te duur (iets van 600 euro). Dus eigenlijk moeten we dan zeggen: Prima, dat leggen we de zaak in de kast en gaan we niet verder. Maar goed, beetje rechercheur wil zijn zaken ook rond hebben dus gaan we naar het alternatief en worden de beelden gebrand op een dvdtje. Tja.

    En ook in dit geval snap ik het best. Het mag volgens de regio dus niet, maar de regio geeft vaak geen mogelijkheden om het wel te doen. Of ze moeten er over vergaderen….en na een jaar komt er dan misschien een beslissing of die kluizen worden aangeschaft… En moet je dan de zaak dan maar een jaar laten liggen? Dat mag ook niet van diezelfde regio. Ze verplichten je bij wijze van spreken om te gaan schilderen, maar een kwast krijg je niet aangereikt.

    Het is inderdaad niet handig van die diender, maar ik snap hem volledig.

    Groetjes, Lans

  • Ronald

    Hoi Lans,

    Snap precies wat je schrijft.

    Maar dan weer een weder vraag van mijn kant.

    Heeft de politie dan niet een landelijk systeem waar iedere bevoegde kan inloggen en dan aan bepaalde zaken kan werken? In dit geval wordt alles centraal bij de politie opgeslagen en centraal verwerkt, dit voorkomt overigens ook eventueel dubbele onderzoeken. Met nog een voordeel, iedere agent kan de zaak op ieder moment overnemen van een collega als hij/ zij opeens ziek/ onvervewachts afwezig is.

  • Lans

    Ja hoor dat kan, met een UMTS verbinding. Een collega van mij wacht daar al 3 maanden op. Serieus! Moet eerst door een of andere “commissie” of het "uberhaupt noodzakelijk is… En in de tussen tijd de optie of om niet aan de zaak te werken of het risico nemen. Misschien wachtte die diender ook al een half jaar op zijn kluisje :D

  • BennieMak

    Er moet toch een goedkopere oplossing te bedenken zijn. Encryptie software is gratis, zet daar een beveiligingsexpert op en bestanden zijn behoorlijk goed beveiligd tegen ongewenst inkijken, lijkt mij. Maar het zou ook zomaar een broodje aap verhaal van de advocaat van de tegenpartij kunnen zijn, kan het zo een-twee-drie niet beoordelen.

  • Ronald

    Hoi Lans,

    Waarom moet hier een UMTS verbinding aan te pas komen.

    Zo goed als iedereen heeft internet, en die het niet hebben, die kunnen het goedkoopste abonnement ergens nemen.

    Maak een zeer zwaar beveiligde website, die koppel je aan het interne systeem, en geef iedereen bepaalde rechten in die website om aan een zaak te werken, dan kan je waar je ook bent in de wereld hieraan werken, enige vereiste is uiteraard inlog gegevens en de internet verbinding.

    Persoonlijk lijkt mij dat dit niet veel hoeft te kosten.

  • BennieMak

    Beste Ronald, beveiliging is geen kwestie dat het kan gebeuren, maar een kwestie van het zo moeilijk maken. Wat zou jij kiezen: Een openbaar toegankelijk internet of een minder makkelijk toegankelijk medium?

  • Ronald

    Als de beveiliging goed genoeg is kan het best via een openbare internet, maar een intranetsite is ook redelijk snel gemaakt lijkt mij waar iedereen kan inloggen.

  • KlaasVaak

    ronaldg Schreef:

    ——————————————————-

    > Wat mij dus heel erg verbaasd in dit artikel is

    > dus dat politie medewerkers de wet overtreden als

    > het waar is wat er in het artikel staat.

    ——————————————————-

    Waar lees jij dat de politie hier de WET overtreedt?

    Burgers hebben het, als het over de politie gaat, altijd nogal snel over wetsovertreders en niet-integer zijn en roepen om ontslag.

    Er staat nog niet eens vast waarom de laptop niet in de kluis lag, misschien had ie er wel geen? Het zou mij niets verbazen…

    Het betreft hier een bedrijfsreglement of interne afspraak danwel regel. Iets tussen werkgever en werknemer dus.

    Helaas met risico voor derden, maar misschien is die laptop al geformatteerd om te voorkomen dat te herleiden is waar ie vandaan kwam.

  • KlaasVaak

    Omdat de provider anders te makkelijk kan meekijken?

    En dat soort systemen en werkwijzen die jij voorstelt zijn leuk voor de afdeling personeelszaken of financiele administratie (thuiswerken en overdragen)

    maar bij de politie heb je vaak te maken met ‘bevoegd zijn’, ‘gecertificeerd zijn’, ‘bekend zijn met de zaak’, ‘kleine specialistische afdelingen’ etc.

    Dat is toch ff iets anders dan juffouw Jannie die op woensdagmiddag thuis wil werken omdat kleine Lans dan in zijn poepluier door de kamer crawlt. :D