Terugkerend op dit forum zijn de stellingen dat agenten vooral hun eigen regeltjes maken, de wettelijke regels vooral voor anderen laten gelden en zelf boven de wet staan. Ik kan mij daar niet in vinden en als ik het AD van vandaag lees, dan lijkt het wel een politie special. Voor hen die deze krant niet lezen een kort overzicht.
Artikel: “ Agent moet fitter en slanker”, vanaf 2012 ontkomt niemand meer aan een zware conditietest. Politieagenten moeten er in 2012 aan geloven; hun conditie wordt dan op een pittig parcours op de proef gesteld. De toets wordt, zo is besloten, een verplicht nummer.
Artikel: “OM vervolgt politieagent na aanrijden van kinderen”
Een 30-jarige Rotterdamse agent wordt vervolgd voor een aanrijding eind juni waarbij een 5-jarig jongetje zwaar gewond raakte. Uit onderzoek is gebleken dat de agent te hard reed en geen zwaailicht gebruikte. De man was in een “gewone” auto op weg naar iemand die in Rotterdam-Zuid onwel was geraakt. Technisch onderzoek bracht aan het licht dat de politieman tussen de 66 en 72 kilometer per uur reed op een weg waar 30 kilometer per uur de maximale snelheid is. Het jongetje raakte zwaar gewond en heeft weken in het ziekenhuis gelegen. Ook zijn 9-jarige zusje werd aangereden, zij raakte licht gewond.
“De agent had waarschijnlijk goede bedoelingen, maar heeft zich niet aan de voorgeschreven eisen gehouden,” zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Eind juli moet de agent voorkomen bij de Rotterdamse rechtbank.
Artikel: “ Ophef op Youtube over knietje agent”
Dat is hier inmiddels wel bekend, kunnen we hooguit de reactie van Bernt Schneider de Korpschef toevoegen:
“Als blijkt dat er onjuist is opgetreden, moet je niet wachten tot iemand een klacht indient.”
Waarmee hij veel en tegelijkertijd niets zegt.
artikel: “OM: motoragent mag niet meer op het fietspad.”
Politiemotoren mogen van het Openbaar Ministerie in Utrecht bij scooter- en brommercontroles niet meer op het fietspad rijden. Dat betoogde gisteren het OM in de zaak tegen een politiemotorrijder die in Houten een vrouw aanreed, terwijl hij achter een brommer aanzat om deze te controleren. De politie in Utrecht vindt de uitspraken van officier van justitie Van Veghel bevreemdend, aldus woordvoerder Thomas Aling. Volgens hem geldt voor de politie een uitzondering in de wet.
De aanleiding voor de rechtszaak is een scootercontrole die op 21 januari van dit jaar in Houten werd gehouden. Motorrijders doorkruisten het controlegebied om scooters en brommers t achterhalen en naar een centrale controleplek te leiden. “Als dit niet meer mag, kunnen we ons werk niet meer doen,” aldus de agent.
De 41-jarige motorrijder van de politie reed met een snelheid van ongeveer 30 à 40 kilometer per uur over het Weerwolfspad. Vlak voor de kruising met de Lobbendijk naderde een fietster. De motorrijder remde uit alle macht, maar raakte de fiets. De vrouw viel hard met haar hoofd op de grond en werd in het ziekenhuis weer wakker met een zware hersenschudding en hoofdwond.
Officier van Justitie Van Veghel meende dat de motorrijder niets op het fietspad te zoeken had. “Een motor hoort niet op een fietspad, de fietster van rechts had voorrang en de motor reed te hard. Als dit een ”normale“ burger was geweest, was er geen discussie over de strafbaarheid geweest. Standaard 1000 euro boete en een rijontzegging voor drie maanden.”
Nu het een agent betreft die bezig is met een controle ligt het toch wat anders. “Maar,” vervolgt de officier van justitie, “er was geen noodtoestand. De motorrijder verwijt ik het veroorzaken van gevaar op de weg, maar het verwijt aan de politie Utrecht is dat ze op deze manier geen controles moet uitvoeren. ”
Uiteindelijk kwam Van Veghel uit op een eis van 500 euro boete en twee maanden voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid met een proeftijd van twee jaar.
Onverteerbaar en onjuist, volgens raadvrouw C. Bos van de motoragent. Ze wijst daarbij op de algemene vrijstelling die agenten is gegeven. Bos: “Het zou onwerkbaar zijn als een agent niet op het fietspad mag rijden bij een brommercontrole.”De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Van het OM moet je het maar hebben !