'Politieman gekort bij te weinig boetes'

  • Rednas79

    http://www.nu.nl/binnenland/2341509/politieman-gekort-bij-weinig-boetes.html

    Dus de regering verhoogt telkens de boetes en agenten worden verantwoordelijk gestelt als ze te weinig boetes uitdelen en krijgen daar ook boetes voor (lees je wordt gekort).

    En iedereen zich afvragen waarom men een slecht beeld heeft van de regering en de politie? Het melkkoe verhaal.

    Ik begrijp nu in ieder geval beter waarom er zo fanatiek met boetes uitdelen wordt omgesprongen.

  • rijsbergen

    Van de ene kant ook wel goed dat het bekend is gesteld in de media want dan kan de burger meteen een beeld krijgen waarom de agent mede een bekeuring uitschrijft en niet altijd een waarschuwing geeft.

  • Starsky79

    Jammer dat men in Rotterdam er zo mee omgaat. Eigenlijk te triest voor woorden

    Maar wel goed dat het wordt aangegeven idd.

  • ingrid003

    Waarop pikken jullie dit eigenlijk, stel je eens een beetje assertief op en ga staken of zo of saboteer de boel ! Je kan toch wel een beetje voor jezelf opkomen. En burgers zullen jullie steunen tegen dit idiote beleid.

    Het doel is dus niet dat mensen zich aan de regels houden. Integendeel, mensen die zich aan de regels houden zijn engerds, die zou je eigenlijk moeten uitzetten want die kun je geen boete geven en zijn vijand van de politie want dat soort mensen kosten de politieagent geld.

    Verzet je hiertegen want jullie als politie worden hier (ten onrechte) op aangekeken door Henk en Ingrid !!!!!!!

  • ¥ Lotje ­­¥

    Je zal in je werk er gestrest van raken . dat men zonder pardon vergeet een boete uit te schrijven . B)- wat een rommeltje wordt het toch in ons landje.;)

  • rijsbergen

    De burgers steunen ons?? Hoe dan, gaan ze de collega's die hun quotum niet halen financieel bijstaan?

  • LM

    Het ligt genuanceerder. De agent die zijn quotum niet haalt krijgt zijn of haar jaarlijkse periodieke verhoging niet, je kunt dit als een korting zien maar dat is het niet. Deze verhoging is nml niet een standaardrecht, maar wordt alleen toegekend als iemand voldoende heeft gefunctioneerd. Kennelijk heeft men in Rotterdam in het contract de mogelijkheid opgenomen deze jaarlijkse verhoging niet toe te kennen als het bonnenquotum niet gehaald wordt, hoe stringent het uitgevoerd wordt is nog maar de vraag. Dit is geen nieuws. Ongeveer 15 jaar geleden waren dergelijke afspraken er ook al bij de politieregio Utrecht waar ik werkte, het quotum was toen 100.

    Het bericht is verder onvolledig omdat er niet uit op te maken valt of er ook nog andere criteria zijn waaraan de het werk van de agent beoordeeld wordt, zijn er compensatie mogelijkheden etc. Zoals in elk bedrijf probeert men grip te krijgen op het functioneren / prestaties van medewerkers en daarbij probeer men resultaten inzichtelijk / meetbaar te maken. De politie kampt al jaren met het vinden van een systeem waarmee de prestaties van dienders inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Vergeet even niet dat ook dienders het prettig vinden dat hun luie collega's achter de vodden worden gezeten en er niet een soort communistisch systeem is waarbij het niet uitmaakt of je veel of weinig werk verzet. Vooral de minder actieve politiemens zal bij elke vorm van “druk” op zijn / haar achterste benen gaat staan.

    Een prestatieafspraak voor bonnen ligt nu politiek gevoelig, maar feitelijk gezien valt het reuze mee. Voor een straatdiender komt dit neer op ongeveer 1 bekeuring per werkdag en dat is echt niet zo gek. Elke diender wordt per dag wel geconfronteerd met een schofterige overtreding.

    Als je dan als diender zomaar iemand op de bon slingert omdat je deze norm moet halen zegt dat in de eerste plaats iets over de creativiteit van deze diender, ik vind dat niet professioneel.

    Voor politiemensen die minder op straat zijn gelden weer andere normen. Mijn probleem met dit soort afspraken is dat het management van de politie er een handje van heeft om de prestaties van een agent op een te simpele / eenzijdige manier vast te stellen. Zij grijpen dan naar dit soort direct meetbare prestaties terwijl zij ook op andere creatievere manieren zicht kunnen krijgen op hoe een agent zijn/haar werk doet. Hoe vaak gaat een chef eens een dienst mee om te kijken wat zijn / haar agenten op straat doen, hoe zij met mensen communiceren, hoe effectief zij zijn etc. Daarnaast als je naar bonnen kijk, kijk dan ook naar het aantal processen-verbaal die de agent heeft opgemaakt etc en brengt dit met elkaar in balans. Op deze manier meten en kijken naar de prestaties van agenten kost meer tijd en doet meer een beroep op de creativiteit van de chef, m.i. zijn zij vaak veel te makkelijk.

  • Jobthecop

    Ik begrijp werkelijk waar niet waar de discussie over gaat. Bekeuringen uitdelen is een onderdeel van het vak Politieman. Dat hoort erbij, en dat weet je op het moment dat je solliciteert. Aan de andere kant, als je burger bent heb je je gewoon aan de regels te houden. Kies je ervor dat niet te doen, dan neem je dus bewust het risico om daarvoor beboet te worden. Dan moet je dus ook niet zeuren als dat daadwerkelijk gebeurt. We willen geen van allen dat onze buurman op de stoep parkeert, dat fietsers zonder licht rijden en andere weggebruikers door rood rijden nét als wij groen krijgen. Maar als we wel een fout begaan, dan willen we allemaal ‘een waarschuwing krijgen’. Nou, die waarschuwing krijg je ook, alleen kost het wel geld. Dat is kennelijk de enige manier waarop we de volgende ker beter zullen nadenken.

    En 120 bekeuringen per jaar is inderdaad makkelijk te halen. Kijk zelf maar eens om je heen als je op de weg zit of door het centrum loopt. Mobiele bellers, fietsers op de stoep en zonder licht, dronken gasten die in het portiek pissen en mijn persoonlijke favoriet: mensen met dikke auto's die zondagsmorgens hun vuilnis gaan storten in vuilcontainers van flats waar ze niet wonen!

    Hoe je het ook went of keert: een systeem van bekeuringen houdt de regels in stand. Regels die zonder bekeuringen niet zouden worden nageleefd. Want zo eigenwijs en asociaal als volkje Nederlanders zijn we wel.

  • mwb

    Dat is zonder meer waar.

    Maar de andere kant is dat van dit systeem, oorspronkelijk bedoeld als ‘strafsysteem’ en nergens anders voor, nu wordt verwacht dat het een bepaalde bijdrage aan de rijksbegroting op levert.

    En waar oorspronkelijk de inkomsten in ‘algemene middelen’ werden gestort, worden de boetes nu opgehoogd, niet met als doel omdat de boetes niet effectief zouden zijn, maar omdat er grote bedragen nodig zijn voor specifieke doelen als gratis schoolboeken.

    En daar zijn boetes natuurlijk niet voor bedoeld.

  • - Gerard -

    Prima plan. Ik denk zelf dat wanneer je tegen een ondernemer, wie dan ook, zou zeggen: het geld ligt op straat… je hoeft het alleen maar op te rapen, zij massaal in de rij staan om die taak van de politie over te nemen. Maar ik roep al jaren dat de politie moet ophouden met waarschuwen en alleen nog maar moet schrijven. Voor de agent is er geen enkele prikkel om te schrijven, …… nu wel.