Wat mij betreft een triest dieptepunt.

  • - Gerard -

    … volgens RTL TT krijgt de politie nog maar weinig aangiftes. In 1/3 van alle criminaliteit wordt melding gedaan zegt het CBS, en in een kwart van de gevallen wordt echt aangifte gedaan. Als aangifte wordt gedaan is omdat het moet van de verzekeringsmaatschappijen (autoinbraak, - diefstal).

    Dan kun je toch niet anders dan menen/denken/vinden dat het vertrouwen van de gewone burger in de politie/justitie op dit vlak simpelweg niet meer bestaat.

  • KlaasVaak

    Is het alleen vertrouwen of ook een stukje desinteresse:geen tijd willen nemen omdat men prioriteit elders legt?

    Hoe dan ook wordt het een kip en het ei verhaal.

    Weinig tot geen aangiftes maakt dat er weinig gedaan kan worden aan opsporing.

    Dus weinig resultaat op dat gebied.

    En dus ook een veilige markt voor dieven aangezien buiten heterdaad weinig meer gedaan kan worden door de politie en recherche omdat er geen aangifte gedaan is.

    Als ik zie hoeveel fietsen er gestolen worden en hoeveel verdachte fietsen ik controleer en hoe weinig resultaat daar uit komt ben ik niet verbaast of het TT bericht.

  • - Gerard -

    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/veiligheid-recht/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3237-wm.htm

  • KlaasVaak

    Ik lees in één van de eerste zinnen van het CBS artikel twee redenen maar in de meeste persberichten maar één.

    volgens de slachtoffers dat aangifte “toch niets helpt” (36 procent) en dat het gebeurde “niet belangrijk genoeg was”.

  • Planner

    Ik lees nog wat anders:

    Slachtoffers melden slechts ongeveer een derde van de delicten bij de politie en van ruim een kwart doen zij daadwerkelijk aangifte

    Dus 8 % van de delicten wordt wel gemeld bij de politie, maar daar wordt dan geen aangifte van gedaan? Ik kan me daar niet zo veel bij voorstelen. "Goedenmiddag meneer de agent. Ik wil even melden dat mijn fiets gestolen is, maar ik wil geen aangifte dien. Ik hoop dat u daar wat mij kan. Goede dienst verder…" Of haakt men af omdat men niet meteen aangifte kan doen en laat het er dan maar bij zitten? Dat lees je namelijk ook regelmatig. En stel nu eens dat wel iedereen aangifte zou gaan doen. Daar gaat dan 3 tot 4 x meer capciteit en geld gaat inzetten (de wachttjden worden waarschijnlijk ook veel langer). En dan? Wordt de dader die mijn auto heeft bekrast opeens wel gevonden?

    Als je daar namelijk aangift mag doen (want je moet natuurijk wel een afspraak maken), dan is men daar een half uur mee bezig, en kreeg ik, naast het PV, ook nog een briefje mee namens de korpschefr die als strekking had dat de kans dat men de dader zou vinden nihil was. Als een volgende keer je auto bekrast wordt, en je hebt geen PV nodig voor de verzekering omdat je het toch zelf moet betaen, hoeveel burgers denk jij gaan dan nog aangifte doen? En ik denk dat ook de ( B ) OA die de aangite opneemt niet echt blij wordt van dat zinloze bijwerken van de statistieken, in de wetenschap dat er verder toch niets mee gebeurt. Voor de statistieken heb je overigens ook niet alle aangiftes nodig, want het CBS kan toch ook berekenen hoeveel aangiftes (en daarmee ook hoeveel criminaliteit) niet wordt aangegeven.

  • ¥ Lotje ­­¥

    Hoi dat weinig aangifte doen kan ook liggen aan::

    Je moet eerst een afspraak maken en na een paar dagen kan je de aangifte komen doen . Vroeger was het zo: je kon naar het politiebureau gaan en aangifte doen . gelijk dus .

    gr. Lotje

  • - Gerard -

    2 Ervaringen.

    Heel lang geleden werd mijn mobiele telefoon gestolen uit mijn auto. Ik naar het politiebureau waar ik kreeg te horen: “En dan komt u naar het politiebureau? U kunt gewoon bellen”.

    Niet zo lang geleden: Ik heb een vlaggenmast in de tuin, vlag gejat, ik naar het politiebureau. “Ja, ik (balieBOA) maak er een notitie van maar u kunt daar echt geen aangifte van doen.”.

  • - Gerard -

    En ik lees bij het CBS: “De belangrijkste redenen om delicten niet te melden zijn volgens de slachtoffers dat aangifte “toch niets helpt” (36 procent)”.

  • Planner

    Ik neem aan dat jij in het tweede voorbeeld de gevraagd hebt waarom jij geen aangifte van diefstal kan doen? Hoe weet jij trouwens dat degene achter de balie een BOA was?

  • - Gerard -

    Nee, dat heb ik niet gevraagd. Omdat het in discussie gaan volstrekt zinloos is. En hoe ik weet dat het een BOA is? Goh ….. wat dacht je van een politielogo op de schouder?