In het kader van een zogenaamde HVC zaak (High Volume Crime, ofwel veelvoorkomende criminaliteit, zoals inbraken, overvallen etc) kan de teamchef zelfstandig een rechercheteam samenstellen. Stel, de inbraken lopen in een bepaalde wijk de spuigaten uit, dan kan deze recherche en ook blauwe collega's inschakelen. Deze worden dan ontheven uit hun dagelijkse werkzaamheden en moeten zich daarvoor inzetten.
Maar gezien je een boek aan het schrijven bent ga ik er van uit dat je geen verhaaltje doet over een inbraak. :-)
In de zogenaamde maatwerk-plus zaken (moord, doodslag, wapenhandel, grote drugshandel etc) dan zal er een zogenaamd TGO worden opgestart (Team Grootschalig Optreden). Stel er is iemand door een misdrijf dood aangetroffen dan gaat de teamchef met de districtchef en de officier van justitie overleggen en besluiten dat er een TGO wordt opgestart. De korpschef wordt hierin ook betrokken.
Politiemensen worden dan vrijgemaakt, zelfs indien nodig uit andere districten, om zich met deze zaak bezig te houden. Er wordt dan een coördinator aangesteld die de taken verdeelt. Ook zal er een CPDU aanwezig zijn. Dat is het “baasje” van de forensische opsporing. CPDU staat voor Coördinatier Plaats Delict Unit. Deze coördineert de aangetroffen sporen en hoe deze zijn veiliggesteld. En is er een verdachte bij, zal er ook nog tbv het verhoor gedragsdeskundigen worden geraadpleegd. Deze zijn meestal extern en worden ingehuurd door de politie. Ook kunnen er adspiranten, surveillanten agenten ingezet worden voor eenvoudige taken tbv het onderzoek,.
Nu de rangen: Het gros wat bij de recherche rondloopt hebben de rang van hoofdagent. Enkele zijn brigadier (door hun coördinerende vermogen, meestal de oudjes. Ook jongere brigadiers lopen er rond, maar deze zijn Recherchekundigen die de bachelor-opleiding hebben gedaan) maar nogmaals het gros is hoofdagent.
Teamchefs van afdelingen hebben de rang van inspecteur of hoofdinspecteur (afhankelijk van de grootte van het team cq werkgebied).
Een districtchef is commissaris en een korpschef meestal hoofdcommissaris.
Mensen van de forensische opsporing (die volledig inzetbaar zijn als technisch rechercheur, dus ook als CPDU) zijn brigadier. Dit vanwege het specialisme en deskundigheid.
Voor jou de rangen op een rij van laag naar hoog: adspirant, surveillant , agent, hoofdagent, brigadier, inspecteur, hoofdinspecteur, commissaris, hoofdcommissaris.
De vetgedrukt rangen zul je het meest tegenkomen op een rechercheafdeling. (buiten een TGO en leidingevende om)
Zie ook hier:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Politie_in_Nederland
Succes met jouw boek!
Groeten Lans