Geld speelt geen rol bij politie!

  • BennieMak

    Politietop en vakorganisatie vallen rollebollend over de misdaadopsporingscijfers van het CBS, en zichzelf. Pikant detail: Ondanks de (tientallen) jarenlange campagne van “meer blauw op straat” vind men een verklaring voor de lagere opsporingscijfers in de toegenomen administratieve handelingen….

    Wat ik mij afvraag: Zal de aangiftebereidheid van de burger als gevolg van deze cijfers gaan dalen?

  • - Gerard -

    Geen flauw idee over welke CBS cijfers je het hebt maar misschien kan ik iets toelichten, uit de praktijk van 2 weken geleden.

    Een paar weken geleden werkten wij, door omstandigheden, nauw samen met twee politieagenten. Zal niet precies uitleggen hoe of wat, want dat voegt verder niets toe. want wat ik meemaakte was op zijn minst, voor mij, opzienbarend.

    Wat was het geval? Wij hadden 2 politieagenten ‘in huis’. Via de portofoon kreeg ik te horen dat mijn collega's een winkeldief te pakken hadden en een collega vroeg aan mij of ik de agenten wilde sturen of dat zij de MK politie moesten bellen. Ik gaf door de agenten te vragen wat wijsheid was. Een van die agenten zei: We lopen wel even mee, maar wij gaan de winkeldief zelf niet aanhouden, want ik heb met mijn collega's afgesproken dat ik geen papierwerk meer doe, en bij aanhoudingen ben je uren kwijt aan het papierwerk. Dus, ik neem wel even contact op met mijn collega's en dan komt er een extra auto.

    Persoonlijk zie ik geen beletsel voor de gewone burger aangifte te doen, want het papierwerk wordt door de politie gedaan. Maar ik had toch van Opstelten begrepen dat hij ook van die bureaucratische papierwinkel af wil. Aangifte doe je omdat jezelf benadeelt bent, wat de politie er verder mee doet …. ja, daar gaat de burger niet over, dus het zal hem ook niet echt boeien.

    Maar ik vind de kop van deze topic wel een goeie. Neem voor de zoveelste keer Haren. 500 man politie en ze breken nog de hele stad af. Beetje zinloos dan, die 500 man.

  • BennieMak

    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/veiligheid-recht/publicaties/publicaties/archief/2012/2012-criminaliteit-en-rechtshandhaving-2011.htm

  • Sven

    Mijn glazen bol is stuk, dus ik kan geen antwoord geven op deze vraag.

  • BennieMak

    Een veranderende omstandigheid, die je leven een goede wending zal geven! :D

  • LM

    Valt het niet op dat je vrijwel nooit concrete voorstellen hoort over hoe de bureaucratie dan te verminderen is? Dit is echt zo'n onderwerp waar politici (de bonden doen ook lekker mee) heerlijk over filosoferen. Het spreekt ook tot de verbeelding en niemand zal er tegen zijn. Punt is, maak het maar eens concreet. Wat zou de politie in het administratieve proces dan niet meer hoeven te doen? Wij leven nu eenmaal in een rechtstaat en bij een aanhouding of een strafzaak horen procedures, beginselen etc. Vermindering van bureaucratie mag dus niet ten koste gaan van zorgvuldigheid of tot onterechte vrijspraak leiden. Er zal hier en daar wat winst geboekt kunnen worden via ICT aanpassingen, maar ik verwacht dat niet al te veel van.

    Het probleem is veel taaier, het zit in allerlei afdelingen / functies die zich niet met het primaire proces bezighouden, maar in de loop der tijd zijn “aangegroeid”. Dat is het echte probleem.

    Als reactie op Gerard. Het komt vaker voor dat een politiemens die met een bepaalde opdracht buiten is (bijv. surveillance winkelcentrum) probeert te vermijden dat hij direct weer binnen zit met een winkelboef. Als het mogelijk is wordt dit dan uitbesteed aan een ander (backoffice) om zo buiten te kunnen blijven.

  • BennieMak

    Als ik het goed begrijp zeg jij dat het geld is gegaan naar vtsPN?