Nieuwe politieorganisatie vooralsnog onduidelijk

  • - Gerard -

    Om maar met deur in huis te vallen…

    Ik heb regelmatig beroepsmatig zijdelings met de politie te maken maar hoewel het bij al tijden bekend is dat we per 2014 officieel een Nationale politie hebben, is de structuur mij volstrekt onduidelijk. Zo erg dat ik niet eens de naam ken van het politiedistrict van mijn woonplaats. Ik vind de site politie.nl een draak waar het actuele informatie betreft. Ik heb ruim 11 weken wekelijks ‘samengewerkt’ met de Landelijke Eenheid (1 van de 4) en volgens mij bestaan spoorwegpolitie en waterpolitie, om maar twee onderdelen te noemen van het voormalige klpd, niet eens meer.

    Ik kan de namen van de 10 politiedistricten niet vinden op politie.Nl. Wie weet waar ik dat kan vinden?

    Verder begrijp ik van medewerkers van dat LE dat centraal wordt besloten waar agenten (van hoog tot laag) worden ingezet. Er zijn geen ‘chefjes’ meer die kunnen voorkomen dat bijvoorbeeld iemand van de Waddenzee/Noordzee politie volgende dag een treindienst meedraait in, noem eens wat, Arnhem. Die agent gaat gewoon naar Arnhem. Vind ik persoonlijk trouwens op zich uitstekend, maar als je op de centen moet letten, niet erg snugger.

    En wat de voormalige politieregio's betreft: van de hfd. Commissarissen zijn we gelukkig af, is er een nieuwe rang ingevoerd van de allerhoogste politiefunctionaris, en lijkt het wel of alle agenten wijkagenten worden. In mijn woonplaats gaan we in ieder geval van 8 naar 35 wijkagenten.

    Tot slot, ik heb nog geen agent in het in 2014 in te voeren nieuwe politieuniform gezien.

    Zo, dat ben ik weer even.

  • KlaasVaak.

    Ha die Gerard,

    Over de LE kan ik je niets vertellen.

    Over de nieuwe Eenheden indeling wel.

    En wat je ook van de site politie.nl vind…

    Ik opende de site, tikte in het zoekveld Regionale Eenheden en BAM

    Een lijst met links waarvan de bovenste DEZE was.

    Doordat de meeste Eenheden bestaan uit minimaal 2 voormalige korpsen zijn de teams vergroot.

    Dus ook het aantal wijkagenten. Dat na een tijdje de naam ‘buurtagent’ gehad te hebben nu weer ‘wijkagent’ heet.

    Het nieuwe uniform zou in het 2e kwartaal uitgerold gaan worden.

    Het nieuwe wapen is al mondjesmaat op straat. Afhankelijk van in welke ‘batch’ je bent ingedeeld om te leren schieten met het nieuwe wapen.

  • Planner

    KlaasVaak

    Doordat de meeste Eenheden bestaan uit minimaal 2 voormalige korpsen zijn de teams vergroot.

    Dus ook het aantal wijkagenten

    Nu kan ik je vaak volgen, maar deze redenering vat ik niet. Als je 2 korpsen samenvoegt tot 1 eenheid, dan snap ik dat het aantal wijkagenten van de eenheid groter is dan het aantal wijkagenten in 1 korps. Maar het aantal wijkagenten is dan toch niet automatisch groter?

  • - Gerard -

    Ach ja, natuurlijk, Regionale Eenheden is het dus geworden. Foutje van mij, want eigenlijk had ik dat al gehoord maar niet als zoekterm gebruikt. Ik weet dat de Landelijke Eenheid uit 4 eenheden bestaat. Maar hoe die ‘grenzen’ precies lopen is mij nog wat onduidelijk. En nu weet ik ook hoe ‘mijn’ Regionale Eenheid heet. Toevallig vorige week nog gebeld met de politie in de nacht. Ik werd toen doorverbonden, nadat ik de plaatsnaam had genoemd, naar wat volgens mij toch echt de oude naam was van ‘mijn’ regiopolitie, namelijk IJsselland. De Twitter-accounts IJsselland en Twente zijn inmiddels Overijssel geworden maar zelf had ik het handiger gevonden als dat Twitter-account gewoon Politie Oost-Nederland had geheten. Maar misschien willen mensen uit Overijssel het liefst politienieuws uit hun eigen provincie en hebben ze minder aan nieuws uit Gelderland.

    Nou ja, allemaal nog even wennen wellicht. Ik ben benieuwd hoe het nieuwe uniform er in ‘het echt’ gaat uitzien. 2e kwartaal dus. Ik had al wel uit de media begrepen dat de politiebroek vooralsnog niet echt een succes is geworden. Kan dat misschien nog opgelost worden voor de uitrol?

    Brandweer is ook naar 25 veiligheidregio's gegaan, had wat mij betreft ook direct gelijkgetrokken kunnen worden met de politie naar 10. Volgens mij bevordert dat de communicatie meer. Binnen zo'n regionale eenheid zou het wat mij betreft handiger zijn voor de politie als je weet wie je binnen de brandweer moet hebben, maar dat zeg ik natuurlijk als complete buitenstaander. We gaan het zien. Ik ben wel blij dat het bij de gemeente is weggehaald want dat was, tenminste in mijn woonplaats, toch vooral een vriendjesnetwerk.

  • - Gerard -

    Ik weet dat onze bekendste wijkagent nu ook in andere woonplaatsen wordt ingezet, Planner. Dus ik neem aan dat ‘andere wijkagenten’, en KlaasVaak noemt de voormalige ‘buurtagenten’ naast een andere functienaam, een groter werkgebied krijgen. Jij weet vast meer dan ik van de politieorganisatie maar wat ik er van begrijp is dat je bijvoorbeeld de functie wijkagent hebt, naast bijvoorbeeld jeugdagenten, maar die draaien ook gewoon mee voor een x-percentage van hun tijd in de nood(hulp)dienst. Was onze wijkagent eerder meer wijkagent, zeg 100%, nu is hij dat voor 60%.

    Bovenstaande allemaal onder voorbehoud, want verder reikt mijn kennis van de politie niet. Kans is dus dat ik er volledig naast zit. Ik weet alleen dat onze wijkagent ook in andere woonplaatsen wordt ingezet.

    Een ‘gewone burger’ krijgt daar weinig tot niets van mee, blijft allemaal intern.

  • KlaasVaak.

    Er wordt in rap tempo met universele richtlijnen gewerkt.

    Vroeger koninkrijkjes met koningen

    maar ook met budget en formatieplaatsen.

    Ik ken situaties uit het verleden dat 2 wijkteams werden samengevoegd, die toch al vanuit 1 bureau werkten, maar dat ze op papier toch gescheiden bleven.

    Dat leverde meer budget op en er hoefde zodoende ook minder chefs weg.

    Momenteel doet de (landelijke) korpschef zijn stinkende best (denk ik) om alles te uniformeren.

    In de zin van landelijke regels, formatieplaatsen, teamgroottes, aantal teams per inwonertal van het dekkingsgebied etc.

  • - Gerard -

    En is er in die nieuwe organisatie(structuur) voor jou ook nog iets verandert, KlaasVaak? Bij mijn weten was/ben jij vooral motoragent? Of vergis ik me nou lelijk?

    En, ik zat vorige week tijdens mij dienst te luisteren naar het radioprogramma ‘Nachtzuster’. Daar kan iedereen een vraag stellen en die worden dan beantwoord door andere luisteraars. Met het risico dat je onzinantwoorden krijgt, maar dat maakt het ook wel weer leuk. Daar kwam ook de vraag voorbij: ‘Hoe word je wijkagent en is het wijkagent zijn voor een bepaalde periode?’ Als antwoord kwam dat je door de korpsleiding wordt benoemd maar over een eventuele termijn kwam geen duidelijk antwoord. Nou lijkt het mij dat agenten daar worden ingezet - na eventuele noodzakelijke benoeming - waar op dat moment behoefte aan is, en dat je zo weer wijkagent af kunt zijn. Maar dan ga ik even af op het feit dat onze wijkagent dus, zoals eerder aangegeven, nu ook noodhulpdiensten moet draaien.

    Kun je daar ook wat meer helderheid scheppen KlaasVaak?

  • KlaasVaak.

    Je vergist je lelijk ;-)

    Ik ben hoofdagent en rij noodhulpmeldingen, oftewel 112 meldingen, ten dienste van de Meldkamer Politie (MKP)

    Wel met een voorkeur voor verkeersfeiten en niet specifiek aanrijdingen.

    Een wijkagent word je net als in elke andere organisatie door te solliciteren.

    De benoeming door de korpsleiding is een logisch gevolg als slotstuk van je aanstelling. Een formaliteit.

    Al lopen er heus wel lijntjes dat bepaalde mensen het niet mogen worden. Net als in bepaalde grote bedrijven. De (niet) gun-factor.

    Je solliciteert en als de sollicitatiecommissie (meerdere personen) tot een positief oordeel komt wordt je voorgedragen aan de leiding.

    Zo ongeveer.

    Of er een einddatum op zit durf ik niet te zeggen.

    Sommigen zijn geboren buurtagent als ze net van de academie komen ;-) anderen zullen het nooit (willen) worden.

    Sommigen zijn gemaakt voor 112 meldingen op de auto, anderen kunnen daar beter weg blijven qua dynamiek en diversiteit.

    In de toekomst is het de bedoeling dat we naar ‘robuuste basisteams’ gaan.

    Iedereen doet alles: wijkpolitie, noodhulp, kleinere recherche zaken, kleinere verkeersdelicten.

    Net al de economie: eerst moest iedereen specialiseren en hadden bedrijven filialen.

    Later gingen bedrijven centraliseren om kosten te besparen en moest personeel meerdere taken uitvoeren.

    Voor beide valt iets te zeggen: soms zijn specialisten beter dan all-rounders, soms is all-rounder zijn beter. Optimaal zou zijn om na gedegen tijd als all-rounder je te specialiseren.

    Momenteel was je bij de politie wijkpolitie of noodhulp. En na een paar jaar straatervaring mocht je solliciteren bij de recherche mits je hoofdagent was geweest.

    Dan heeft een wijker geen noodhulpervaring, en beide hebben geen gedegen recherche-ervaring. Globaal wel, maar specifiek niet.

    En die het aantal robuuste basisteams per eenheid (google maar eens) zijn weer gebonden aan inwoners per verzorgingsgebied.

    Daar is wel van af te wijken want soms is het aantal inwoners niet maatgevend voor het aantal incidenten.

    Stadscentra kennen weinig inwoners maar veel ‘bezoekers’ met soms overeenkomst veel incidenten.

    Ook landelijke gebieden dienen niet te veel in te boeten op bezetting omdat het verzorgingsgebied anders te groot wordt voor aantal agenten.

  • - Gerard -

    Ojee, geen motoragent. :D

    Voor de rest weer helemaal duidelijk KlaasVaak. (tu)

  • KlaasVaak.

    Goh, helemaal duidelijk?

    Na twee topics met BennieMak dacht ik dat ik het duidelijk antwoorden verleerd was. B)